Moje webové stránky členěné podle kategorií

k nalezení zde: Fotografie Lenka Přibáňová

čtvrtek 7. srpna 2014

ÚDOLÍ SMRTI & RED ROCK CANYON

Údolí nacházející se ve Východní Kalifornii, zvané Údolí smrti je to nejsušší, nejteplejší a nejníže položené místo  USA. Zdejší vyschlé solné jezero Badwater leží 86 metrů pod úrovní moře. Údolí získalo svůj název v době, kdy probíhala kalifornská zlatá horečka, přestože v té době zde byla zaznamenána pouze jediná oběť spalujícího horka. Ti, kteří přechod přes údolí smrti přežili, však věděli své.  Nicméně není to tak dávno, asi týden po našem návratu z cest,  proběhla internetem zpráva o úmrtí jistého britského herce, který právě tady zemřel na úžeh. Myslím, že jsme dobře udělali, že jsme nedělali zbytečně dlouhé pochody a jen vysedali z klimatizovaného auta na kukačku a zaznamenání scenérií na SD karty. Poctivě jsem se oblékala do košile, která chránila moji pokožku před sluncem a na hlavu si dávala mokrý šátek. Protože jsme tady zatím ještě netušili, že naše auto umí měřit teplotu vzduchu i ve stupních Celsia,  měli jsme informace pouze o stupních Fahrenheita. Takže věděli jsme, že je horko jako blázen, a že jsme naměřili 122 stupňů. Později jsme se dostali k přepočtu a zjistili, že bylo krásných 50 stupňů Celsia. Jak nám psala moje sestra zprávu: „Zní to asi divně, tady v Čechách padáme horkem, ale zřejmě byste se tu ochladili“ J
Do tohoto parku jsme jeli z našeho krásného ubytování s bazénem v Las Vegas. Vstávali jsme v 6, dali snídani a naštěstí jsme ani nemuseli balit, protože jsme se hodlali do Vegas vrátit ještě na jednu noc. Kolem desáté hodiny jsme byli v parku. Do národních parků USA platí tzv. Annual Pass, který si většinou koupíte v prvním parku a pak Vám platí jako vstup do všech NP. Je to krásných 80 USD a platí pro celou posádku auta, do všech parků a platí celý jeden rok. Takže paráda. Takhle kdyby to bylo u nás třeba se vstupy do zámků, co? To by rodiny jezdily víc a častěji na výlety.
Bohužel tento park neměl vstupní bránu a místo, kde se údajně Pass dal koupit bylo zavřené. Měli jsme ale celkem čisté svědomí, protože jsme si Annual Pass hodlali koupit. Nikdo nás nekontroloval, nestíhal, takže jsme si objeli ta nejvýznamnější místa, jako Zabriskie Point, Golden Canyon, Badwater a nakonec nádhernou vyhlídku na vyschlé jezero shora, na Dante Point a odpoledne jsme Annual Pass pořídili v parku Red Rock Canyon, projeli ho a pak se vrátili do Vegas.














Žádné komentáře:

Okomentovat